Kuhinjsko ostrvo ili kuhinjski pult

Da li je klasičan šank prevaziđen?

Ukoliko je vaša kuhinja spojena sa dnevnom sobom i ukoliko želite da vizuelno povećate prostor, kuhinjsko ostrvo ili pult može biti odlično rešenje za to. Dugo godina su kuhinjski šankovi zauzimali prvo mesto u situacijama kada treba odvojiti ove dve prostorije. Međutim, već neko vreme kuhinjski šankovi sve češće se menjaju jer godinama postaju predvidljivi i prevaziđeni i na njihovo mesto stižu kuhinjska ostrva ili pultovi.

Ako se pak dvoumite između kuhinjskog šanka ili ostrva, razmotrite nekoliko argumenata koji idu u prilog kuhinjskom ostrvu.

Kuhinjsko ostrvo je vrlo praktičan element kojem možete prići sa svih strana (ili bar 3 strane)  za razliku od kuhinjskog šanka koji je sa obično dve strane ugrađen u zid. Ostrvo je slobodno i samostojeće u prostoru tako da veličina može da varira shodno slobodnom prostoru koji imate. Ono što je najbitnije, vizuelno povećava površinu kuhinje jer ne postoji ozidani element koji pravi fizičku granicu između ta dva prostora.

Takođe kuhinjsko ostrvo otvara pogled ka dnevnoj sobi ili trpezariji s kojom je povezana. Kuhinjsko ostrvo ne mora biti fiksno ili može biti na točkićima, može biti rasklopivo, sa ugradnim kuhinjskim elementima (šporet, sudopera, frižider) ili vam može više služiti kao element za odlaganje namirnica i posuđa sa otvorenim ili ugradnim policama unutar elementa. Uz sve to može imati prepuštenu ploču i služiti vam kao sto za obedovanje ili nalikovati više stolu nego kuhinjskom elementu.

S obzirom da niste ograničeni u prostoru zidom koji u ovom slučaju ne postoji, ostrvo može imati različite oblike: pravolinijski, kružni, polikružni, nepravilni oblik...Ostrvo možete apsolutno prilagoditi i ukrojiti vašem prostoru i postići dobru i originalnu interakciju sa ostatkom prostorije.

Sa druge strane kuhinjski šank će vam osigurati prostor za doručak ili večeru. Praktičan je ako priređujete neke zabave, praktičan je i jer se ne vide uređaji koje držite na kuhinjskoj ploči. Idelan je za mlade ljude, dok trebati razmisliti ako u vašoj porodici ima male dece ili starijih osoba. Njima penjanje i silaženje sa viskoih stolica može biti problem. Takođe, ako je porodica velika, verovatno neće biti dovoljno mesta za sve.