Projektovanje nameštaja

Projektovanje je proces kreiranja odredjenog plana ili cilja

{caption}

Projektovanje je proces kreiranja određenog plana ili cilja i upotrebljava se u svim aspektima ljudskog drustva, menadžmentu, arhitekturi, građevini, dizajnu, astrologji…

Projektovanje kuhinje

Kvalitet projektovanja zavisi od detljne razrade 4 komponente, funkcionalne, ergonomske, ekonomske i estetske. Sto je veća povezanost između ovih komponenti, tj balans izmedju njih, to je kvalitet projekta bolji i smisleniji.
Najvažnija komponenta je funkcionalna, ona je osnova za sve ostale i od nje zavisikoliko ce neki projekat da bude dobro definisan.

Projektovanje enterijera

Kada se projektuje određeni nameštaj po meri, kuhnje, plakari, kreveti, važno je upoznati se sa dimenzijama i prostorom sa kojim taj namestaj treba da ga obogati. Svaki prostor vec  sam po sebi ima svoje definicije koje treba ispostovati prilikom projektovanja, ono ima svoju dužini, visinu i širinu, elemente u vidu prozora, vrata, cevi, radijatora, platformi ili stepeništa.
Svi ovi elemetni  sami usmeravaju kojim ce tokom projekat da se kreće, i u tome lezi car kreiranja i uklapanja poznatih standarda u novo okruzenje.

Medjutim, projetkovanje se u tom slucaju ne zavrsava, nije dovoljno samo kreirati namestaj i uklopiti ga u vec jasno definisan prostor, treba dobro osmotriti pristup samom objektu, da li do njega ima teretni lift, ako nema, da li stepeništem može da se prenese namseštaj, da li možda određeni uglovi hodnika sprečavaju da se plan sprovede u delo.
Na osnovu ovoga definise se sama montaža nameštaja i transporta, iz koliko delova, na koji način, ili treba da se obavi montaža na licu mesta, sve su ovo osnovni uslovi koji treba da se ispune kako bi projekat bio kompletan i uspešan.

Faktor vreme je jos jedna stavka koja treba da se ubaci u process projektovanja i ona svakako ima važnu ulogu i uticaj na sve komponente. Iskustvom se stice osećaj koliko je potrebno da se određene operacije obave, ali ni to nije dovoljno poznavati, u celu ovu kalkulaciju osmisljavanja projkta treba uvek voditi racuna i o vremenu za nepredviđene okolnosti. Anomalija koja je vazna da postoji  u celokupnom planu.

Što je projekat detaljnije definisan, verovatnoća njegovog uspeha i kvaliteta je dostiznija.