Nova kuhinja, dizajn i funkcionalnost

Kako malu kuhinju učiniti vizuelno većom

Renoviranje kuhinje ili pak opremanje novog stana i pravljenje nove kuhinje je jedna dugoročna investicija i tu nemamo prostora za grešku. Kada se upuštamo u ovakve projekte, pored vremena i novca, moramo biti spremni da dobro razmislimo i napravimo prostor koji će biti funkcionalan, kvalitetan i naravno lep.

Tražeći ideje na internetu sigurno ste naišli na mnoštvo kuhinja u kojima su se dizajneri odlučili za zidne obloge umesto keramičkih pločica. Zidne obloge su ploče iverice, debljine 8 ili 10 mm, koje su laminairane za izdržljivim HPL laminatom. One su namenjene da se postavljaju između gornjih i donjih kuhinjskih elemenata.  Sjajno je i to što je izbor dekora veliki i što ih možete kombinovati u istoj boji sa frontovima kuhinje ili sa kuhinjskom radnom pločom.

Danas je većina kuhinja u novogradnji spojena sa trpezarijom i dnevnom sobom. Taj moderan izgled je samo još jedan od razloga da se sve više pažnje posveti uređenju kuhinje i njenom izgledu koji je vidljiv iz dnevne sobe i treba da čini jednu celinu i istovremeno bude lepo uređen i funkcionalan prostor.  Ove zidne obloge iako su prvenstveno namenjene upotrebi u kuhinji (s toga dimenzija 4100x650mm) se mogu koristiti i u drugim prostorijama, spavaćoj, dnevnoj sobi, hodniku…

Čak i ako vaša kuhinja nije velika, zidne obloge su odlično rešenje. U takvim situacijama je dobro odabrati svetle boje koje otvaraju prostor i čine ga vizuelno većim, dok će tamnije boje mali prostor dodatno zatvoriti i ugušiti.

Prednost zidnih obloga je i mogućnost kombinovanja boja sa istim bojama fronta kuhinje i bojama kuhnjske ploče čime dobijamo efektne i moderne enterijere. Jednostavnost postavljanja zidnih obloga daje mogućnost i da se one postave preko postojećih keramičkih pločica.  Površina zidnih obloga je izdržljiva kao i standardna kuhinjska radna ploča i samim tim otporna na upijanje vlage. Jedino ivice treba zaštiti od vlage kantovanjem same ploče, kao i kod ostalih pločastih materijala (iverice, kuhinjske ploče).

Kuhinjsku zidnu oblogu treba izbeći u situacijama ako imate šporet na plin i u tom slučaju prednost imaju keramičke pločice ili kaljeno staklo. Čišćenje i održavanje je olakšano u odnosu na kermaičke pločice. Fuge keramičkih pločica se lako zaprljaju i vremenom potamne, sa druge strane kod zidnih obloga je masnoću i mrlje dosta lakše očistiti.

Objavljeno: mart 2022.