Pet činjenica o hrastu

STABLO – Na svetu postoji 600 vrsta hrasta, a među njima listopadno i zimzeleno drveće, pa čak i grmlje. Mnoge domaće vrste imaju koru sa dubokim brazdama, dugo stubasto korenje i često rastu sami. To privlači munje, pa zato narodna poslovica upozorava: „Kloni se hrasta!“. Ipak, kada je lepo vreme nema lepšeg mesta od onog pod lisnatom krošnjom.

U KULTURI – Kreje, veverice i leptiri ukazuju na to da se hrast za evropski životinjski svet ubraja u najvažnije životne prostore. Antički Grci i Germani su ih poštovali kao sedište najmoćnijih bogova. I u jeziku Kelta reč „druide“ je istog korena kao i reč za njihov sveti hrast. Slikari i pesnici iz epohe romantizma su bili opčinjeni šarmom hrasta.

U VINU – Crvenom vinu bogatog ukusa pogoduje sazrevanje u hrastu. Čini ga ukusnim i daje mu notu vanile i nugata nakon ispijanja. Kod 225-litarskog barrique vina odnos vina i unutrašnje površine je optimalan. Izbor odgovarajuće vrste hrasta postaje velika nauka 80-ih godina, nakon oživljenog interesa za vina barrique.

U DIZAJNU – Hrastovina je decenijama nezamenljiva u proizvodnji parketa i nameštaja. Drevno drvo je našlo primenu i u modernom dizajnu. Trendseterima je pripadala nemačka kompanija E15 koja je krajem devedesetih masivnim hrastovim nameštajem bila potpuna suprotnost staklu i hromu. Njihova stolica bez naslona „Backenzahn™“ je već klasik.

KAO POD – Hrastov pod je za mnoge ljude pojam kvaliteta i udobnosti. Kako raznovrsni hrastovi podovi ili hrastov parket mogu uticati na atmosferu u prostoru pokazuje i EGGER kolekcija laminatnih podova. Uz pomoć mnogobrojnih hrastovih dekora otvara se širok spektar od rustikalnih, markantnih verzija do bezvremenski elegantnog izgleda.

Preuzeto sa www.egger.com