Dečija predstava “Per Gint u kraljevstvu trolova”

Pružajući podršku brojnim humanitarnim, sportskim i kulturnim aktivnostima našeg društva, Pinoles dugi niz godina nastoji da doprinese razvoju lokalne zajednice. Sa prioritetom društvenog i emotivnog razvoja veliki broj svojih aktivnosti i donacija posvećujemo upravo deci.  Njihovom obrazovanju i obezbeđenju zdravijeg okruženja i odrastanja.

U petak 24.02.2023. godine, u okviru Malog pozorišta „Duško Radović“, prisustvovali smo premijeri dečije predstave „Per Gint u kraljvstvu trolova“.  Predstavom je obeleženo 100 godina od rođenja našeg pesnika, po kome pozorište nosi naziv.

Inspirisana dramom Henrika Ibzena, u režiji Isidore Goncić nastaje magija ove priče. Predstava na šaljiv način zalazi u svet odgovornosti, igre, smeha i koliko zapravo slatkiša smemo pojesti za večeru.

Premijera dečije predstave “Per Gint u kraljevstvu trolova”

Reč pisca:

„ Poštovana deco, jeste li primetili kako odrasli postavljaju niz dosadnih pravila? Sredi sobu, spavaj na vreme, ne možeš da večeraš slatkiše…Kakav davež! Ali, da li ste znali da postoji jedno mesto gde ova pravila ne važe?
Gde to, pitate se? Ovo mesto nalazi se preko sedam mora i sedam gora, preko sedam snova i sedam noćnih mora, u jednoj musavoj šumi. Tu je skriven jedan dvor što smrdi kao tvor, zdrav kao mišomor. U tom dvoru žive Trolovi. Ako im oprostite nekoliko sitnica kao što su neugledna spoljašnjost, aljkavost i dobro – neprijatan miris, videćete da Trolovi žive onako kako bi svako dete poželelo. Uvek se igraju, nikad ne moraju na spavanje i ostavljaju nered svuda za sobom.

Pa ipak, neko ko im dođe u goste može se zapitati: da li je ovaj način života stvarno zemlja snova, ili vremenom postaje noćna mora?

Premijera dečije predstave “Per Gint u kraljevstvu trolova”

„Per Gint u kraljevstvu trolova“ je upravo priča o tome, o odgovornostima, odrastanju, hrani, smehu, spavanju, igri i najvažnijem pitanju od svih: zašto svaki dan ne večeramo čokoladu? “

Nestašni trolovi

Ibzen u svojoj drami piše o tome šta znači biti čovek sa odgovornostima, a šta biti „trol“ i bežati od njih. Upravo ta glavna tema ostala je prisutna i u ponešto vedrijoj, verziji ove priče.

Odakle uopšte trolovi? Najlakše je objasniti ih ovako: kao što u našem folkloru postoji Baba Roga, kojom roditelji plaše decu – tako u Norveškoj postoje trolovi.

Premijera dečije predstave “Per Gint u kraljevstvu trolova”

Opisi trolova se razlikuju od priče od priče: oni mogu biti čudovišno ružni i spori, ili izgledati i ponašati se kao ljudska bića.

Upravo zahvaljujući ovakvim aktivnostima, imamo priliku da pružimo oslonac tamo gde je on najpotrebniji i da kroz niz pozitivnih događaja, doprinesemo zajednici u celini.