Podrška mladima

Pinoles prepoznaje kreativne mlade ljude

Na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija iz Beograda odžanom 18. marta učenička kompanija „String and Wood” iz Geodetske tehničke škole po oceni stručnog žirija osvojila je prvo mesto. Ovi srednjoškolci su se u okviru svoje kompanije bavili izradom umetničkih slika od konca i drvenih ploča, koje su nabavili zahvaljujući Pinolesu.

Učenička kompanija je obrazovni program koji omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vreme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Program Učenička kompanija deo je projekta „Godina preduzetništva 2016” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Takmičenja na regionalnom i nacionalnom nivou nalaze se na zvaničnom Kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom Smotra učeničkih kompanija Srbije. Generalni direktorat za preduzeća Evropske komisije (European Commission Enterprise Directorate General) prepoznao je ovaj program kao najbolji metod preduzetničkog obrazovanja za učenike.

“Napornim radom i originalnošću kompanija String & Wood došla je do pobede na Regionalnom takmičenju. Učenici stalno pričaju da gradivo koje učimo u školi ne možemo primeniti u svakodnevnom životu. Mi smo želeli da dokažemo suprotno! Od početka osnivanja kompanije jedina želja nam je bila da kreiramo unikatan – umetnički proizvod uz pomoć teorijskog znanja iz  programa AutoCad-a koje smo stekli u Geodetskoj tehničkoj školi i preduzetničkih veština koje smo razvili uz pomoć programa Dostignuća mladih. Želeli smo da spojimo lepo i korisno, da budemo drugačiji. Kako bismo učestvovali na takmičenju bio nam je potreban materijal za izradu naših umetnička dela. Zaposleni u Pinolesu  i divna Jelena Gomiršek prepoznali su kvalitet naše ideje i pristali su da nam doniraju ploče koje su nama bile neophodne za takmičenje. Pored želje za radom i takmičarski duh koji nas je sve vreme krasio, učešće na ovom elitnom takmičenju ne bismo mogli da obezbedimo da nije bilo podrške Pinolesa. Ni sanjali nismo da ćemo pobediti i da ćemo toliko sjajan utisak ostaviti na žiri. Osećaj pobede je bio divan. Dao nam je želju i motivaciju da  u sledećoj školskoj godini nastavimo s našom vizijom i budemo još bolji. “, istakao je Aleksandar Jovanović , učenik III-2 odeljenja, osnivač učeničke kompanije “STRING & WOOD” ,  dobitnik ovogodišnje nagrade za mladog lidera od strane organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

„Nakon prošlogodišnjeg učešća na takmičenju, đaci su bili izuzetno motivisani i želeli su da se ove godine predstave sa nečim jedinstvenim. Kako bi obezbedili uspešno poslovanje svojih kompanija, učenici su bili podstaknuti da ostvaruju interakciju sa poslovnim sektorom, potencijalnim kupcima, institucijama i civilnim sektorom, istovremeno promovišući svoj rad i zajednicu u širem kontekstu od škole. Oni su iskoristili  znanje stečeno u školi, spojili ga sa kreativnim izražavanjem, sami su našli sponzore za nabavku materijala. Učenici su naporno  radili , pridobili podršku cele škole i okruženja. Sve su odradili sami i dokazali da je mladim ljudima dovoljno dati samo priliku da pokažu svoje sposobnosti, jer znanje i entuzijazam već imaju. Iako je osnovna ideja ovog programa podsticanje preduzetničkog duha i finansijske pismenosti, ovaj program doprinosi i ličnom razvoju učenika  a najvažniji željeni rezultat programa je otvaranje mogućnosti samozapošljavanja i zapošljivosti mladih. Na nama svima jeste da podržimo mlade u realizaciji svojih ideja,u to ime zahvaljujem se Pinolesu koji su omogućili da moji učenici dobiju neophodan materijal i  da ostvare svoju dečiju ali vrlo ozbiljnu preduzetničku viziju.“, izjavila je Marijana Milošević, profesor  i mentor pobedničke učeničke kompanije.

Objavljeno: jul 2016.