Kako izabrati radne ploče za kuhinju

Znati kako da izaberete radnu ploču za kuhinju, je ključni deo procesa dizajna kuhinje. Razumevanje šta treba uzeti u obzir i šta tražiti u materijalima za radnu površinu jeste suština.

Odabir vaše radne ploče igra ulogu u celokupnom dizajnu kuhinje.

Ako provodite vreme u svojoj kuhinji, onda ste dobro svesni koliko su radne ploče važne svakog dana. Od pripreme večere do čuvanja namirnica nakon odlaska u supermarket, radne ploče su svakodnevna potreba. Zato je toliko važno da izaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Ne samo da biste se trebali odlučiti za ideje kuhinjske radne ploče koje se poklapaju sa vašim trenutnim dizajnom kuhinje, već biste takođe trebali dati prednost materijalu koji može izdržati količinu upotrebe koju planirate da mu date.

Kako izabrati radne ploče za kuhinju

Postoji više vrsta kuhinjskih ploča koje možete izabrati, ali najpopularnije su:

  • Laminatne radne ploče sa efektima koji izgledaju kao drvo ili prirodni kamen

Radne ploče su ploče iverice koje se na poseban način oplemenjuju CPL ili HPL laminatom, čime se postiže veća izdržljivost i postojanost ploče. Izrađuju se u raznovrsnim dekorima, dimenzijama i debljinama.

Efekt mermera i granita izgledaju sjajno u skoro svakoj vrsti kuhinjskog stila. Imaju bezvremenski, klasičan izgled koji odmah dodaje luksuz prostoru.

Kako izabrati radne ploče za kuhinju

Bilo da je to tradicionalniji ili prelazni stil ili je savremeni, pravi efekat granita ili mermera čini da izgleda uzvišeno i sofisticirano.

Ako vaš kuhinjski prostor ima sveukupnu tradicionalnu ili estetiku „seoske kuće“, onda možete nastaviti trend sa svojim radnim pločama.

Kako izabrati radne ploče za kuhinju

Radne ploče sa efektom drveta donose toplinu i poziv u svaki kuhinjski prostor. A među mnogo različitih boja sa efektom drveta, sigurno ćete pronaći onu koja se uklapa u šemu boja vaše kuhinje.

Kako izabrati radne ploče za kuhinju

Efekt drveta donosi prirodni, topli element pravog drveta u kuhinju. Stoga se često najbolje koriste za dizajn kuhinja u tradicionalnom stilu.

Međutim, radne ploče sa efektom drveta mogu se koristiti i u pravom modernom ili savremenom okruženju. Na primer, ako verujete da je vaš savremeni dizajn kuhinje previše „hladno“, onda dodavanjem vrste radne površine sa efektom drveta možete dodati toplinu koju tražite jer dodaje oštar kontrast. I kao i kod većine stvari u dizajnu, kontrast je privlačniji za oko.

Kako izabrati radne ploče za kuhinju

Ako imate pozadinu koja služi kao fokusna tačka vaše kuhinje, nemojte razblažiti taj dizajn sa jednako zauzetim tipom kuhinjske ploče.

Umesto toga, dozvolite svom fokusnom komadu da ima prioritet nad bilo čim drugim. Izaberite jednu od vrsta kuhinjskih ploča koje su jednostavne po dizajnu. To obično uključuje radnu ploču koja nema zauzet dizajn. Dakle, jednostavna, jednobojna ili čak radna ploča sa efektom mermera ili granite.

Kontrastirajte svoje boje

Ujednačene, monotone boje imaju rizik da preplave oko, umesto da ga usmere na to gde da gledaju. Na primer, ako su kuhinjski ormarići i radne ploče bili tamni, oko izgleda kao da se ništa ne ističe, pa nema šta da se gleda.

Kako izabrati radne ploče za kuhinju

Preporučujemo da boju vaših kuhinjskih ploča uporedite sa bojama vaših ormara. Na primer, ako imate tamnije ormare, onda se odlučite za svetlije dizajne kuhinjskih radnih ploča. Važi suprotno – ako imate svetlije ormare, izaberite tamnije ideje za kuhinjske radne ploče.

Kako izabrati radne ploče za kuhinju

Ako želite da razbijete uniformnost ili monotoniju jednog izgleda, pokušajte da dodate dve različite vrste kuhinjskih ploča. Da biste to uradili, preporučujemo da se držite podalje od izbora dve vrste ploča koje su previše slične. Na primer, ne predlažemo da koristite jednu radnu ploču sa efektom granita i jednu ploču sa efektom mermera.

Kako izabrati radne ploče za kuhinju

Umesto toga, stvorite više dihotomije tako što ćete izabrati jednu radnu površinu sa efektom prirodnog kamena i jednu radnu ploču sa efektom drveta. Ovo dodaje više kontrasta, plus uravnotežuje prirodne efekte obe vrste materijala za radnu površinu.