Kako se postavlja laminat – 6 koraka za pravilno postavljanje laminata

Sadržaj

Postavljanje laminata se obavlja u 6 jednostavnih koraka, koji podrazumevaju pripremu podlog za pravilnu ugradnju, odabir materijala i alata i postavku laminata korak po korak.

Potrebno je da montaža bude prilagođena podlozi na koju se laminat ugrađuje, kao i da se prethodno premeri površina sobe i odabere pravac postavke laminata.

Pinoles prodavnica pločastih i drugih materijala za vas otkriva kako postaviti laminat brzo, lako i efikasno i ujedno nudi fantastičnu ponudu ovog materijala, koga možete nabaviti u samo nekoliko koraka online putem našeg sajta.

U nastavku teksta pročitajte detaljan vodič, korak po korak, kako na pravilan način postaviti laminat, dok u videu ispod pogledajte proces ugradnje Egger laminatnog poda sa Click It sistemom iz naše ponude:

Prvi korak: Čišćenje i sređivanje podloge

Pre nego što otpočne montaža laminata, važno je da podloga bude što je moguće čistija. Nakon čišćenja, proveriti i u kojoj meri je podloga na koju se laminat postavlja ravna.

Po potrebi obavezno popunite i rupe u podlozi ako postoje. Nakon svih radova oko sređivanja podloge, važno je da na kraju bude suva, ravna i čista.

Zato pogledajte i kako se obavlja postavljanje laminata na neravnu podlogu. Postavljanje laminata na neravne podloge je moguće na nekoliko načina i to zavisno od visine nagiba.

Korišćenje podloge za izravnavanje

Ako su neravnine manje od 2mm po metru, možete koristiti razne vrste podloga poput:

 • polietilenske pene
 • polistirenske pene
 • ekstrudiranog polistirena
 • poliuretana
 • prirodnog pluta
 • vlaknastih ploča

Ove podloge mogu izravnati manje površinske nedostatke, a efikasnost zavisi od njihove gustoće i debljine. Na primer, podloge od vlaknastih ploča mogu kompenzovati neravnine do 5mm.

Niveliranje baze

Za veće neravnine, posebno na betonskim ili drvenim podovima, može se izvršiti nivelisanje baze.

 • Za betonske podove, prvo treba očistiti podlogu i popuniti sve pukotine i udubljenja cementnim malterom. Nakon toga, podloga se može izravnati pomoću cementnog estriha ili samonivelirajuće smese, postavljanjem svetionika za precizno nivelisanje.
 • Za drvene podove, važno je proveriti i po potrebi popraviti ploče, ukloniti sve pukotine, i po potrebi, nivelisati pod šperpločom ili OSB pločama.

Korišćenje vinil laminata

Ako tražite jednostavnije rešenje, možete odabrati vinil laminat, koji je fleksibilniji i može se postaviti na manje savršene podloge.

Vinil laminat se sastoji od dva sloja, sa unutrašnjim slojem od vinila i spoljašnjim slojem otpornim na udarce i abraziju, što mu omogućava da toleriše male neravnine do 5 mm.

Drugi korak: Priprema materijala i alat za postavljanje laminata

Priprema za postavljanje laminata uključuje nabavku kvalitetnog laminata i pripremu potrebnog alata.

U našem asortimanu proizvoda mogu se nabaviti laminantni podovi u širokoj paleti završnih dezena, što omogućava odabir podne obloge koja će se savršeno uklopiti u ostatak enterijera.

Alat za postavljanje laminata uključuje sledeće:

 • Olovku ili marker;
 • Skalper;
 • Udobnu testeru;
 • Lepljivu traku;
 • Rukavice;
 • Bezbednosne naočare.

Za postavljanje lajsni su potrebni po mogućstvu šrafilica i šrafovi ili kao alternativa čekić i ekseri. Nabavite i silikon za spajanje.

Pored laminata i lajsni, od materijala je neophodno nabaviti i foliju ili izolaciju i silikon acetat. Pogledajte i našu ponudu za lajsne za laminat po odličnim cenama. One su garant zaštite, čuvaju donje ivice od zidova od prljanja, prikrivaju nepravilne završetke, omogućavaju provlačenje kablova tako da se oni ne vide, i ujedno pružaju adekvatan estetski utisak.

Treći korak: Merenje prostorije zarad kupovine odgovarajuće količine laminata

Laminat u modernoj opremljenoj dnevnoj sobi

Pre postavljanja laminata i kupovine obavezno izmerite površinu prostorije za koju je namenjen, pa nabavite toliko i dodatno još 10% u slučaju da premeravanja i sečenje ne bude obavljeno perfektno, što se često dešava.

Prilikom merenja je potrebno uzeti u obzir i delove oko vrata i druge prepreke, kako bi se izbeglo nepotrebno sečenje laminata.

Četvrti korak: Odgovarajuća aklimatizacija laminata

Nakon kupovine i pre nego što postavite laminat, smestite ga na 48h u prostoriju gde je temperatura iznad 18 stepeni, dok je vlažnost vazduha između 40 i 70%.

Adekvatna aklimatizacija je neophodna, s obzirom da se radi o materijalu koji se može deformisati i promeniti veličinu kada nije skladišten u odgovarajućim uslovima.

Peti korak: Sečenje i oblikovanje laminata

Postavljanje laminata u sobi, secenje i oblikovanje

Sada kada ste premerili prostoriju, nabavili potreban materijal i alat, te pripremili podlogu, vreme je da za sečenje i oblikovanje laminata.

Sečenje se obavlja ubodnom testerom, kako bi se svaki deo laminata postavio tako da savršeno odgovara prema dimenzijama prostorije.

Prilikom sečenja, koristite bezbednosne naočare, rukavice i marker za precizno obeležavanje mesta koje je potrebno iseći;

Šesti korak: Montaža laminata i postavljanje ploča

Kako se postavlja laminat – 6 koraka za pravilno postavljanje laminata

Odgovor na pitanje kako pravilno postaviti laminat jeste jednostavan. Obavlja se po “klik-klak” sistemu. Svaka laminat ploča je prilagođena tome da se veoma jednostavno ugrađuje i spaja sa drugim pločama, a sve što je potrebno jeste da jednu podvučete pod drugu, te drugu stranu ploče spustite na zemlju, nakon čega će se dve ploče “zaključati”.

“Ženski” čeoni deo falca laminantne ploče se postavlja ka zidu, dok je “muški” falc okrenut ka unutrašnjosti prostorije, jer na njega treba da nalegne “ženski” falc sledeće ploče i sve tako dok se ne popuni red. Kada se jedna ploča laminata iseče kako bi se uklopila prema dimenzijama prostorije, isečeni deo se koristi da se započne postavljanje sledećeg reda.

Kako je brend Egger jedan od pouzdanijih proizvođača materijala za opremanje vašeg životnog i radnog prostora, za početak možete pogledati upravo ponudu za Egger laminat visokog kvaliteta.

Kako postaviti lajsne na laminat?

Između laminata i zida ostavite dovoljno razmaka (8mm) u čemu će vam pomoći distanceri. Nakon što ste obavili postavljanje laminata, vreme je za uklanjanje distancera na čije mesto dolaze lajsne.

Često postavljano pitanje jeste i kako se postavlja laminat u odnosu na prozor. Bilo da je u pitanju uradi sam postavljanje laminata ili ovaj posao obavlja iskusan stručnjak, laminat se uvek postavlja tako da duža strana bude u pravcu ka prozoru kako bi osvetljenje koje “ide” u pravcu proizvelo utisak veće dužine prostorije.

Ugradnja laminata moguća je za različite podne obloge

Drveni pod sa dubokom smeđom bojom i vidljivim uzorkom drveta. Prazan prostor bez nameštaja. Osvetljenje ističe prirodnu boju drveta.

Bilo da vam je potrebno postavljanje laminata na stirodur, postavljanje laminata na beton ili želite odgovor na pitanje kako postaviti laminat preko parketa, odgovor se ne razlikuje.

Procedura samog slaganja i pripreme laminata i alata je identična, dok podloga od kog god da je materijala, treba da bude čvrsta, suva i stabilna. U tekstu iznad smo objasnili kako se obavlja izravnjavanje podloge, tako da problema ne bi trebalo da bude kada želite postaviti laminat na bilo koju podlogu.

Sada kada znate kako sam postaviti laminat bez ičije pomoći, verujemo da će vam za prvi put trebati malo više vremena, ali da ćete uz strpljenje i praćenje naših koraka i saveta, posao završiti uspešno. Ujedno, ukoliko znate kako se postavlja laminat, ne morate zvati majstora, pa eto i uštede.

Postavljanjem laminata dobijate podnu oblogu koja je otporna na vlagu, habanje i ujedno povoljna na tržištu materijala. Kupovinom i postavljenjem laminata napravili ste pametan izbor.

Ukoliko želite da nabavite laminat visokog kvaliteta pouzdanih brendova, pogledajte našu bogatu ponudu modela različitih debljina, boja i dezena. Uporedite cene, odaberite i poručite prema potrebama.

Možete nas posetiti i na dobro poznatoj lokaciji u Južnom bulevaru 2 u Beogradu, gde se nalazi naš moderno opremljen salon. Na licu mesta se možete uveriti u kvalitet izložbenog materijala i postaviti pitanja stručnom osoblju.

Objavljeno: maj 2024.