Podrška studentima Šumarskog fakulteta

“INTERFOB” – međunarodno povezivanje studenata, stručnjaka i preduzetnika iz oblasti prerade drveta

Podrška studentima Šumarskog fakulteta univerziteta u Beogradu, koji su uzeli aktivno učešće u godišnjem skupu studenata prerade drveta i šumarstva pod nazivom „INTERFOB“. Naziv skupa je nastao kao akronim francuskih reči INTERnationale FOrmation du Bois (međunarodna šumska sastojina). Osnovna ideja skupa je povezivanje studenata, stručnjaka i preduzetnika iz oblasti prerade drveta. Na prvom skupu održanom 1988. godine su učestvovale samo tri francuske škole, dok se već od naredne godine skup održava uvek u drugoj državi u organizaciji studenata iz te države.

Podrška studentima Šumarskog fakulteta

Ove 2022. godine u oktobru, skup je održan u Nemačkoj na jezeru Hinter-See, nedaleko od Rozenhajma.

Podrška mladima

Studenti Šumarskog fakulteta sa odseka Tehnologije drveta su bili jedini predstavnici nekog univerziteta sa područja Balkana. Učešće je bilo potpomognuto donacijama nekoliko firmi iz oblasti drvne industrije, uključujući i „PINOLES“.  Pinoles je prepoznao trenutak i neophodnost da se podrže studenti i njihovo aktivno učestvovanje u ovakvim skupovima i radionicama. Ovaj čin je prvenstveno otvorio vrata za buduću saradnju, širenje mreže poznanstva i razmene iskustva sa drugim studentima, preduzetnicima i inostranim preduzećima.

Podrška studentima Šumarskog fakulteta

Najbolji primer ovoga je bila poseta firmi „EGGER“, koja je direktni proizvođač i snabdevač ploča iverica za naš region. Znanje i kontakti koji su ostvareni prilikom posete ovom preduzeću će biti od krucijalnog značaja za dalji razvoj studenata koji se budu orijentisali na ovaj deo drvne industrije.

Studenti koji su ovoga puta imali privilegiju da predstavljaju svoj fakultet su to uradili maksimalno profesionalno i predano. Aktivno su učestvovali u nekoliko radionica. Tokom poseta preduzećima su pokazali izuzetnu svestranost i znanje iz raznih delova tehnologije drveta (od pilane do finalnog proizvoda). Već na događaju koji je održan prve večeri pod nazivom „Internacionalno veče“ studenti su pokazali izuzetno gostoprimstvo i druželjubivost. Najbolji pokazatelj ovoga je i to što je im je već sutradan predloženo da preuzmu organizaciju skupa za narednu godinu.

Ovaj i slični događaji su od primarnog značaja za kompletan razvoj modernog inženjera od kojeg se očekuje da pored znanja iz struke ima i razumevanja za odnose sa ljudima. Od neverovatnog je značaja za razvoj struke da sve ovo bude pomognuto od strane domaćih preduzeća, na čelu sa Pinoles-om.