Zidne obloge

Trend koji osvaja

Kada je u pitanju uređenje kuhinje, od velikog je značaja da budete maksimalno zadovoljni njenim izgledom. To je prostor u kući u kome, pored dnevne sobe, provodite najviše vremena. Da biste kompletirali izgled vaše kuhinje, morate dobro razmisliti o završnoj obradi zidova, odnosno o vrsti zidnih obloga koje želite da postavite.

ZIDNE OBLOGE

Pored lepog izgleda, od velike je važnosti i praktična strana zidnih obloga. Jako je bitno od kog su materijala, koliki im je vek trajanja, koliki su troškovi ugradnje, kao i koliko je lako održavati ih čistim.

Zidne obloge koje predstavljamo u ovom blogu  su napravljene od istog materijala kao radne ploče što bi značilo da su otporne i dugotrajne i predstavljaju ekonomično, moderno i brzo rešenje za zid u Vašoj kuhinji. Proizvode se na sirovoj iverici, presvučene sa HPL laminatom i sa poleđinom od HPL beking laminata.

ZIDNE OBLOGE

  • Zidne obloge su idealne kao zamena za pločice ili za postavljanje preko postojećih.
  • Karakteristike odgovaraju radnim pločama, tj. otpornost na grebanje, toplotu i mrlje.
  • Jednostavne za obradu, lako se peru i čiste.
  • Montiranje na zid Vaše kuhinje metodom lepljenja sanitarnim silikonom ili montaž gitom.

ZIDNE OBLOGE

Dizajneri enterijera će vas posavetovati koje zidne obloge će se najbolje uklopiti sa ostalim elementima u vašem kuhinjskom prostoru. Međutim, vaš životni stili takođe morate uzeti u obzir kada birate zidne obloge za svoju kuhinju.

Sa toliko opcija koje su danas dostupne na tržištu, nije baš jednostavno napraviti dobar izbor. Zato vam predstavljamo zidne obloge koje se najčešće koriste u oblaganju kuhinjskih zidova. Bilo da renovirate kuhinju ili dizajnirate potpuno novu, razmislite o nekoj od opcija iz nastavka teksta.

Ako želite da zid u vašoj kuhinji bude obložen materijalom identičnog dezena kao radna ploča onda predlažemo zidne obloge renomiranih proizvođača Kronospan i Egger čije su kolekcije dekora na vrhunskom nivou.

ZIDNE OBLOGE

Decenijama su jedino prihvatljivo rešenje za oblaganje zidova u kuhinjama bile keramičke pločice. To je do te mere opšte prihvaćen standard, da niko ni ne razmišlja o nekim drugim rešenjima. To dovodi do problema da se renoviranje kuhinje odlaže godinama, jer zamena pločica je prilično skup i prljav posao. Ipak, danas postoji jedno mnogo elegantnije rešenje koje u potpunosti može da transformiše vašu kuhinju, uz minimalna ulaganja – zidne obloge.

Cena nabavke i ugradnje je jedna od osnovnih prednosti. Bez ikakvih građevinskih radova uz minimalna ulaganja njihovom ugradnjom u potpunosti može da se transformiše izgled kuhinje. Ukoliko ste zamenili donje i gornje kuhinjske elemente, verovatno će vam smetati stare keramičke pločice. Možda još nisu sazrele za zamenu, ali više nisu ni nove, fugne su zaprljane, a i same pločice su sa vizuelne strane bile pogrešan izbor ili danas nisu u trendu. Zidnim panelom možete jednostavno da prekrijete pločice i to ne potpuno od poda, već samo u onoj vidljvoj zoni, od gornje ivice donjih kuhinjskih elemenata, do donje ivice gornjih. Na ovaj korak možete da se odlučite čak i ako niste menjali kuhinjske elemente, jer na lak način možete da značajno izmenite izgled kuhinje.

ZIDNE OBLOGE

Ugradnja može da se izvrši na više načina. Ako je zid ravan, panel je moguće ugraditi jednostavnim lepljenjem na, a moguće ga je zalepiti i preko pločica. Čak i ako zid nije idalno ravan, moguće je izvršiti određene korekcije, zid iznivelisati i omogućiti lepljenje. Druga opcija je kačenje panela uz pomoć šina koje se pričvršćuju na zid, a ova opcija je pogodana iz više razloga. Prvi je da je moguće izvršiti određene korekcije u nivelaciji. Takođe, ovakav način ugradnje omogućava da se iza panela sakriju električni kablovi, tako da bez štemovanja u kuhinji mogu da se na zid postave nova rasvetna tela ili nove utičnice za struju. Još jedna velika prednost ovakve montaže je ta što je zamena panela u tom slučaju mnogo lakša, pa ako ste od onih koji lako menjaju mišljenje, uvek uz minimum ulaganja možete da promenite izgled kuhinje.

ZIDNE OBLOGE

Održavanje je veoma jednostavno. Kvalitetniji paneli čak imaju antibakterijska svojstva. Dovoljno je brisanje vlažnom krpom, a ako se panel nalazi u zoni prskanja usled pripreme hrane, može da se koristi i neko od sredstava za čišćenje masnoće. Održavanje dodatno olakšava i to što panel, za razliku od keramičkih pločica, nema fugne, a ravnu površinu je mnogo lakše očistiti.

Objavljeno: jul 2022.