FURNIRANE PLOČE

Praktična zamena za puno drvo.

{caption}

Furnirane ploče su praktično zamena za puno drvo. Nedostatak punog drveta kao sirovine je nametnuo potrebu da se iskorišćenje ovog resursa podigne što je moguće više. Tako se i razvila tehnologija sečenja furnira. 

Proizvodnja

Listovi furnira se dobijaju sečenjem iz trupaca prethodno mehanički i hidrotermički pripremljenih na način koji zahteva određen izgled krajnjeg proizvoda. Dobijeni listovi se sa furnirskog noža transportuju u sušare gde se suše do određene vlage u jednom prolazu. Nakon toga se pakuju u takozvane „sveske“ i šalju na dodatnu obradu na specijalnim makazama gde se izbacuju greške i formatiraju na određenu dužinu i širinu. Posle obrade na makazama furnir se klasira i pakuje.

Hrast deep brushed furnirane ploče

Upotreba

Da bi se dobila furnirana ploča listovi furnira se spajaju u plašteve. Pre spajanja se obrađuju na paketnim makazama jer ivice moraju da budu idealno ravne. Na ivice se nanosi lepak i listovi spajaju na specijalnim mašinama. Tako formirani plaštevi se apliciraju na ploču, na koju je prethodno premazan lepak i presuju na određenoj temperaturi i pod određenim pritiskom. Nakon presovanja ploče se hlade i kondicioniraju, a nakon toga bruse. 

Najzastupljenije vrste drveta od kojih se izrađuje furnir su Hrast, Bukva, Orah, Jasen. Različitim tehnikama obrade se dobijaju raznovrsne teksture i strukture furniranih ploča. Od mirnih tekstura ravnih linija do onih rustičnih sa čvorovima i pukotinama što je trend u poslednjih nekoliko godina.
Ukoliko želite ekskluzivan enterijer, bilo da se radi o kuhinji, dnevnoj sobi ili kancelarijskom nameštaju, furnirane ploče su pravi izbor. Takav enterijer će odisati toplinom prirodnih materijala.

Furnirane ploče