10 saveta za uređenje malog prostora

Iskoristite prostor koji imate na najbolji način i izrazite svoju ličnost kroz zanimljiv i funkcionalan dizajn.

Na prvi pogled, postići sklad u malom prostoru se čini nemogućim.

Na koji način dizajnirati prostor koji je funkcionalan tako da on ne izgubi značajno na svojoj komfornosti? Kako se postiže balans u dizajniranju prostora, a da on sadrži sve dekorativne motive koji ga čine baš vašim? Upravo taj proces uklapanja i osmišljavanja je ono što čini dizajn malog prostora interesantnim. U narednom delu teksta navešćemo vam naše omiljene ideje i preporuke za stilsko uređenje vašeg kutka.

Pobrinite se za dobro osvetljenje

Nedostatak prozora i prirodnog svetla su jedne od karakteristika kompaktnih prostora i stoga je jako važno odabrati izvore svetlosti koji, u zavisnosti od abmijenta koji želite da postignete, čine vaš prostor prozračnim i svetlim.

10 saveta za uređenje malog prostora

Ukoliko želite da vaš stan izgleda prostrano i prijatno dobro osvetljenje je najznačajniji faktor pomoću kog ćete to postići.

Maksimizirajte police

Police vam mogu promeniti celokupni izgled prostora, spajajući na taj način lepo i korisno. Ako se pak odlučite za one uže, vertikalno postavljene, učinićete vaš prostor funkcionalnim i vizuelno većim. Ovo je jedan od najboljih načina da svoje lične predmete organizujete tako da budu lako dostupni, a da istovremeno igraju i ulogu dekora.

10 saveta za uređenje malog prostora

Otvorena polica za knjige je savršena opcija za povezivanje dve sobe bez ometanja vizuelne komunikacije prostora.

Odlučite se za nameštaj koji je višenamenski

Mali prostor vas od prvih faza dizajniranja na neki način ograničava, stoga je jako važno odlučiti se za komade nameštaja koji za vas mogu obavljati više od jedne funkcije. Možete se opredeliti za sklopivi sto, koji vam može služiti kao trpezarijski ali istovremeno i radni sto.

10 saveta za uređenje malog prostora

Vodite računa o merama, sve ovo mora savršeno da paše vašem prostoru, kako ne biste imali sasvim suprotan efekat.

Držite se neutralnih nijansi kod baznih komada nameštaja

Neutralni tonovi, pored toga što daju iluziju većeg, otvorenijeg prostora, ponuditi će vam savršenu bazu za bilo koju stilsku temu za koju se odlučite. Kada nabavite komade koji su vanvremenski, dajete sebi mogućnost da menjate detalje poput elemenata od tkanine (zavesa, tepiha i jastuka), slika i drugih dekorativnih predmeta.

10 saveta za uređenje malog prostora

Na ovaj način imate priliku da osvežite svoj kutak i steknete efekat „većeg“ prostora.

Odaberite reflektivne motive i materijale

U naročito skučenim prostorima, igra sa ogledalima, reflektivnim površinama i materijalima potpuno će transformisati ambijent istog. Odbijanje svetlosti i efekat koji ovi materijali daju, učiniće vaš prostor još prozračnijim i otvorenijim.

10 saveta za uređenje malog prostora

Odbijanje svetlosti o ogledalo takođe može da pomogne u “uvećavanju” vašeg stana.

Omogućite nameštaju „da diše“

Kako biste zaista postigli željeni efekat, poželjno bi bilo izdvojiti nameštaj i komade koje ne koristite svakodnevno i osloboditi se viška. Sređen, čist prostor je upravo onaj u kom komadi nameštaja nisu primaknuti jedan uz drugi, odmaknuti su od zida i svaki komad ima svoje predviđeno mesto.

10 saveta za uređenje malog prostora

Ukoliko je vaš stan mali, morate se odreći viška stvari.

Držite se jedne stilske teme

U kompaktnim prostorima jako je važno držati se principa – „less is more“. Poželjno je da pre dizajniranja i dekorisanja, tačno odredite koji je to stil koji vas najviše privlači i da se tokom celog projekta vodite upravo njim.

10 saveta za uređenje malog prostora

Često tokom neplaniranih izmena dolazi do kombinovanja stilskih tema koje, ukoliko se ne uklope smisleno, odaju utisak nesklada u samom prostoru.

Pronađite kreativne načine za skladištenje

Ovaj korak može biti ključan za vaš svakodnevni život i kretanje u prostoru. Poželjno je odabrati nameštaj koji istovremeno ispunjava svoje bazične funkcije, ali pored toga ima ugrađen segment za skladištenje koji nije evidentan na prvi pogled.

10 saveta za uređenje malog prostora

Optimizujte prostor za maksimalnu organizaciju i udobnost.

Odlučite se za staklena vrata

Najbolji način da otvorite prostor bez rušenja zidova, povežete ga u veću celinu i istovremeno pružite izolovanim prostorijama pristup raznim izvorima svetlosti, su staklena vrata.

10 saveta za uređenje malog prostora

Ukoliko imate želju za „open space“ konceptom, a jednostavno niste u prilici da to i ostvarite, na ovaj način ćete postići traženi efekat uz zanimljiv izgled.

Budite smeli!

Mali prostor ne mora biti prostor bez svog karaktera i šarma. Pratite vašu intuiciju i nemojte se plašiti da isprobate teksture, boje i motive koji su neobični i autentični.

10 saveta za uređenje malog prostora

Najvažniji ishod je da se u prostoru dobro osećate i da on bude stvoren baš po vašoj meri!

Posetite Pinoles salon na odličnoj lokaciji u Beogradu

Odlična lokacija u blizini prometnih puteva, obezbeđen besplatan parking i materijali poslednje generacije za vaš dom su razlozi zbog kojih se mnogi odlučuju da nas posete. Ukoliko želite da se na licu mesta uverite u kvalitet proizvoda, to možete uraditi u našem modernom salonu. Naše rodajnom mesto je na adresi Južni bulevar 2 u Beogradu. Naš objekat je pet friendly tako da sa sobom možete povesti i vašeg kućnog ljubimca, dok se na samom ulazu nalazi rampa za kolica, što olakšava pristup osobama sa invaliditetom.
Pametno ulaganje će vam doneti proizvode na koje ćete moći da se oslonite dugi niz godina.

Objavljeno: april 2023.