Detaljima do unikatnog enterijera

Dizajn enterijera i dekoracija

Svi poznati dizajneri slažu se da njihovi veliki projekti počivaju na detaljima. Postoji mnogo trikova kojima se služe arhitekti i dizajneri, Pinoles vam nudi par saveta uz pomoć kojih na najlakši način možete postići vizuelni efekat osveženja prostora ili udahnuti svežinu vašem radnom okruženju.

1. Kombinovanje boja i dekora u enterijeru

Kombinovanje boja u prostoru je jedan od najbitnijih zadataka kada se radi o uređenju enterijera i vrlo često se desi da se to kombinovanje svede na izbor dve, maksimalno tri boje. Razbijanje monotonije kombinovanjem više boja ili dekora, ukoliko se radi o nameštaju, može da bude vrlo uspešno i efektno, samo treba da se držite nekoliko pravila kada ih kombinujete.

-Kontrast. Osnovna boja se kombinuje sa svojom komplementarenom bojom. Obično se upotrebljavaju jake, intenzivne boje kao akcenat i one u prostoru treba da budu u odnosu 20-30% od boje koja je izabrana kao osnovna.

-Više nijansi iste boje. Ovde treba da vodite računa da se nijansa boje razlikuje bar 2-3 tona od svoje sledeće nijanse i da sve boje koje birate budu u istom tonu, toplom ili hladnom.

-Pastelne boje. Pastelne boje sadrže dosta bele u sebi i kada kombinujete pastelne boje nemojte ih mešati sa intenzivnim bojama nego ih kombinujete jednu sa drugom i sa belom bojom kao osnovnom u prostoru. Belu boju ponekad može da zameni svetlo siva.

2. Korpusi nameštaja u dekoru

Dekor koji se najviše koristi za izradu korpusa u kuhinjama, plakarima čak i na komodama je u beloj boji. Ukoliko korpus nameštaja napravite u dekoru možete mnogo da podignete nivo estetike tog komada nameštaja, čak i celog enterijera. Naravno, treba voditi računa da se dekor korpusa slaže (bude u harmoniji ili kontrastu) sa dekorima u enterijeru.

3. Akcent trake

Upotreba akcent  traka je sjajan i jeftin trik za osveženje prostora na tankim presecima u nameštaju. Recimo, mogu da zamene skupe aluminijumske ramove u obradi metala. Takđe efekat punog drveta na iverici može da se postigne postavljanjem poprečne 3D trake. Traka u drugom dekoru iako je izašla iz upotrebe pre desetak godina sada se vraća na velika vrata, estetski i tehnološki unapređena.

4. Rasveta

Rasveta je izuzetno važan element enterijera, koliko tehnički toliko i dekorativni. Sa dobro osmišljenom rasvetom ustisak prostora se potpuno menja. Kuhinja je danas nezamisliva bez rasvete iznad radne površine a svaki drugi plakar i biblioteka  koja se napravi ima u sebi led traku. Moramo napomenuti da je rasvetu potrebno planirati u samom početku projektovanja enterijera zbog potrebnih instalacija koje se moraju pripremiti za nameštaj. U enterijeru uvek birajte toplo svetlo, jačinu možete podeseti po potrebi za taj prostor, hladna svetla se uglavnom koriste u eksterijeru.

Objavljeno: mart 2020.