Efekat mat površina

Već dugo se u dizajnu enterijera provlači zahtev za različitim načinima na koje materijali oslikavaju svetlo. Možemo razlikovati dva ekstrema: sjajne i mat površine.

Sjajne površine pravilno oslikavaju zrake svetla pod istim uglom pod kojim ono pada na njih.  Mat površine svetlo oslikavaju nepravilno pod više različitih uglova. Kad gledamo sjajne uglačane površine uvek možemo jasno uočiti izvor svetla i odraz okoline.  To je kod mat površina nemoguće.
Standardni materijali za industriju nameštaja uvek su se nalazili negde između dva ekstrema. Tek u novije vreme razvojem tehnologije i dizajnerskih zahteva počelo se približavati ekstremnim vrednostima. Kod uglačanih površina je to “visoki sjaj”  ploča presvučena akrilnim slojem. Ploča daje gotovo savršeno sjajnu i uglačanu površinu blisku idealnom ogledalu. Što se tiče mat površina pokušavalo se na različite načine obrade postići veći ili manji mat efekt, ali nikad ni približno uporediv s idealnom mat površinom koje zapravo i nema. Primer za to su Egger strukture ST15 i ST9.

Efekat mat površina

Primena materijala s mat površinama

Obogaćuje dizajn enterijera na više načina. Sama pojava nereflektirajućih površina već je dovoljno atraktivna. Predstavlja novost, a boje takvih materijala imaju posebnu dubinu i intenzivnost. Bele ili crne mat površine predstavljaju savršenu podlogu za razvijanje drugačijih materijala – od strukturiranih drvnih dekora do visokog sjaja.

Novi trendovi uklapanja metalnih akcenata od nerđajućeg čelika ili nikla u obe njihove verzije, sjajne i glatke, najbolje dolaze do izražaja upravo u suprostavljenosti s velikim mat površinama. Naglašavanje gradivnih elemenata enterijera pogotovo njihovog oblika, proporcija i volumena je takođe područje u kojem primena mat materijala predstavlja do sad neviđene mogućnosti. Nedostatak senki i odraza, karakterističan za mat, daje posebni smer razlaganja dubinskih ili istaknutih planova. Naročito kod geometrijski značajno strukturiranih kompozicija.

Efekat mat površina

Mat materijali su pogodni za kombinovanje sa svim ostalim materijalima. Bilo da su to drvni dekori bilo visoki sjaj kao kontras, ili trendovski elementi od nerđajućeg čelika – ručice i profili.

Efekat mat površina
Efekat mat površina

Kuhinja sa belim mat frontovima u kombinaciji s H1486 ST36 Jackson bor.

Mat kao prestižan način obrade površina je do sad bio rezervisan uglavnom za primenu u drugim proizvodnim granama kao što su IT industrija. U oblikovanju prestižnih prenosnih računara, tableta i pametnih telefona, kao i u automobilskoj industriji za naglašavanje formi ekskluzivnih vozila. Međutim sad ga možemo iskoristiti i u našim enterijerima.

Mat u enterijeru ne dolazi do izražaja odmah na prvi pogled, kao recimo visoki sjaj koji svojim blještavilom i odrazima odmah privuče pažnju.

Efekat mat površina

Mat površine su puno diskretnije i svojim osobinama stvaraju prave oaze površina. Tako unose dozu nenametljive konstante razblaženih volumena i površina prema kojima se onda s vremenom mora manifestovati i dinamički menjati čitav enterijer u kojima se nalaze. To sve predstavlja veliki iskorak u oblikovanju nameštaja, nov i toliko različit od sadašnje ponude iz domaćih salona nameštaja preplavljenih natur/sonoma – visoki sjaj – staklo kombinacijama.

Objavljeno: jul 2023.