Kako do klasike u enterijeru

Da bi dizajn nameštaja bio opisan kao ,,neprolazan“, on mora da ispuni nekoliko uslova; Da bude jednostavan, ali sofisticiran, takođe da bude funkcionalan ali ne i dosadan. Neprolazna klasika je stil koji je prilagodljiv i trajan, i kao takav predstavlja sinonim za eleganciju. Stvara osećaj luksuza zadržavajući praktičnost nameštaja i celokupnog prostora. Klasičan dizajn se može postići korišćenjem kvalitetnih materijala modernog dizajna koji su dostupni u našoj širokoj ponudi.

Postoji nekoliko elemenata koji zajedno dizajn prostorije pretvaraju u neprolaznu klasiku u enterijeru:

Simetrija i proporcija

Kako do klasike u enterijeru

Pult koji daje simetriju, prikazan na fotografiji, izrađen je od univera u dekoru mermera proizvođača Egger-a.

Simetrija i proporcija su veoma stari koncepti i pojednostavljeno podrazumevaju vizuelno prijatan i fizički udoban balans svih elemenata prostorije, od poda do plafona. Održavanje nameštaja u proporcijama je veoma važno da bi on bio funkcionalan i prikladan. Ljudsko oko privlači simetrija i ravnoteža, što znači da bez obzira šta se dešava sa stilovima ukrašavanja, simetrične sobe će uvek biti prijatne za gledanje. Da biste postigli simetriju, želećete da udvostručite stavke tako da možete da napravite odgovarajuće polovine koje čine celu sobu. Međutim, ne mora sve biti par. Na primer, postavite odgovarajuće vaze, lampe ili bilo šta drugo što želite da koristite sa obe strane, a zatim postavite jedan predmet u sredinu prostorije (na primer sto ili fotelju, kamin…).

Materijali

Kako do klasike u enterijeru

Koristite materijale koji su kvalitetni i imaju prirodnu teksturu, poput drveta, pločastih materijala, kamena, svile ili mermera.

Neutralne boje

Kako do klasike u enterijeru

Zajedno sa sitnim detaljima prostorije sklapa kompaktnu i uniformnu sliku.

Neutralne boje su tradicionalne, elegantne i ne preplavljuju prostoriju. Ako volite boje, ne odustajte od njih već unesite svoju akcentnu boju kroz dodatke ili sitne aksesoare. Nežne nijanse drveta su uvek odlična opcija kada je reč o neutralnim bojama. Laminatni pod prikazan na fotografiji je Galway Natural orah, proizvođača Egger-a.

Kreirajte fokusnu tačku

Kako do klasike u enterijeru

Na slici je prikazan primer neutralne, bele sredine u kojoj je na centralni deo sobe postavljen beli sto u vsokom sjaju izrađen iz medijapana proizođača Arkopa.

Jaka fokusna tačka je važna u svakoj prostoriji, a bezvremenske sobe nikada nisu bez njih. Slično kao i simetrija, fokusne tačke su važne jer su ugodne oku i daju mu mesto za odmor. Ponekad se žarišne tačke javljaju prirodno u prostoriji, ali ako ih vaša soba nema, ne brinite. Fokusne tačke se mogu kreirati pomoću umetničkih dela, arhitektonskih elemenata ili komada nameštaja. Osvrnite se po sobi i osetite gde vaše oko prirodno želi da ide, a zatim stvorite žarišnu tačku u tom prostoru. Uverite se da je sav nameštaj raspoređen oko njega. Ali šta god da uradite, uverite se da imate samo jednu fokusnu tačku — nadmetanje za fokusne tačke zbunjuje podsvest i stvara osećaj haosa. Naspram fokusne tačke, potrebno je stvoriti neutralno okruženje u kom će ona moći da se istakne.

Izbegavajte prikazivanje tehnologije

Kako do klasike u enterijeru

Skrivanje televizora može napraviti veliku razliku u tome da vaš dom izgleda klasično i elegantno.

Prostorija će imati bezvremenski klasični izgled sa minimalnim nagoveštajima tehnologije. Međutim, ovo pravilo ne znači nužno ulaganje u skupe integrisane delove. Umesto toga, jednostavno izbegavajte stavljanje tehnologije i medijskih delova u centar ili prednji deo sobe. U domovima sa ovakvim stilom, televizor možda nije najbolji izbor za fokusnu tačku, osim ako neće biti skriven kada se ne koristi. Tehnologija je postala modernija i iako neke stavke, poput zvučnika, televizora, konzola za igre i stereo uređaja, nisu potpuno nestale, sigurno postaju zastarele.

Objavljeno: april 2023.