Renoviranje stana – saveti i ideje za renoviranje stana bez stresa

Sadržaj

Mnoge filozofije i ideologije, kao što je Feng Shui, bavile su se uređenjem enterijera tako da njegovi rezultati budu savršeno prilagođeni potrebama čoveka.

Boje, materijali izrade, raspored nameštaja i još mnogo čega drugog. Rezultat je skladna celina za boravak i uživanje. Neka renovirani prostor u kome živite bude savršeni produžetak vašeg senzibiliteta.

Maksimalno se uključite u renoviranje stana i ne dozvolite da bilo šta pripadne slučaju. Pročitajte i naše ideje i savete koji se tiču adaptacije stana, koje materijale koristiti, ali i određene praktične preporuke u vezi sa samim radovima.

U našoj Pinoles prodavnici materijala za nameštaj i kuću možete pronaći pločaste materijale, okove, laminate, parkete i raznu korisnu opremu za funkcionalno, praktično i povoljno renoviranje stana.

 Koliko košta renoviranje stana?

Najčešće se cene kreću od nekoliko hiljada, pa sve do 10 do 15 hiljada evra kada se radi malo ozbiljniji remont. U slučaju da planirate renoviranje, cena zavisi od toga u kojoj meri renovirate, koje materijale koristite, kakve ste majstore unajmili i od mnogo čega drugog.

Ovo je još jedno od čestih pitanja u svakodnevnici majstora, prodavca materijala i arhitekti i naravno svih vas koji želite da renovirate svoj stan. I ovde takođe ne postoji pravi odgovor.

Ukoliko su vam potrebni naši proizvodi, istražite online ponudu i poručite ih online ili nas posetite na adresi Južni bulevar 2 radi kupovine. U nastavku teksta, informišite se o potrebnim koracima za adaptaciju stana, kao i idejama prilikom renoviranja će vaš prostor učiniti lepšim i funkcionalnijim.

Savremeni studio apartman u loft stilu sa otvorenim prostorom za život koji ima mezonin spavaću sobu, drvene stepenice, mermerni dodaci i savremeni nameštaj

Koji su koraci kada se radi adaptacija stana?

Jednom kada se odlučite za renoviranje stana u celosti, znajte da je to posao koji zahteva puno ulaganja i vremena. Pripremite se na to da stan neće biti funkcionalan za standardne dnevne aktivnosti i do mesec dana.

Evo i standardnih koraka za adaptiranje stana i koraka koje treba pratiti. Redosled radova kod renoviranja stana izgleda ovako:

  • Uklanjanje nameštaja – ostavite dovoljno prostora za rad i mogućnost za skidanje instalacija, podova i pločica. Dobar deo starog nameštaja ćete takođe verovatno baciti ili pomeriti u vikendicu;
  • Skidanje starih i postavljanje novih instalacija – kompletno renoviranje stana podrazumeva “presvlačenje” u celosti, odnosno od poda do plafona. Zamenite stare instalacije, postavite nove podove, pločice (keramičarski radovi), električne prekidače i uklonite ugradni nameštaj. Svo đubre i šut nastao tokom sanacije stana odnesite na deponiju, s obzirom da bacanje ispred i u gradske kontejnere nije dozvoljeno;
  • Gipsani radovi – ukoliko visina stana to dozvoljava, prostor dodatno ulepšajte gipsanim radovima uz spuštanje gipsanih niša, plafona i pregradnih zidova, što podrazumeva kaskade, svetiljke, lukove i drugo;
  • Postavljanje novih prozora – iskusni i profesionalni majstori će ovaj deo posla obaviti za jedan radni dan;
  • Molerski radovi – ovde spadaju gletovanje i krečenje. Neophodno je da se pre molerskih radova zaštite prozori, i uglovi zidova i prozora. Gletovanje podrazumeva popunjavanje rupa i ravnanje površina, nakon čega sledi krečenje;
  • Postavljanje podova (parketarski radovi) – u zavisnosti od toga kakvu vrstu podne obloge odaberete, toliko će trajati i ugradnja. Za laminat i gotov parket se postavljanje obavlja za svega par dana, dok će za masivni parket sa hoblovanjem, bajcovanjem i lakiranjem biti potrebno do 7 dana. Pogledajte i ponudu visokokvalitetnih višeslojnih i gotovih parketa, kao čvrste i izdržljive podne obloge od drveta;
  • Postavljanje i ugradnja vrata – posebno obratite pažnju da dimenzije budu usklađene, kao i da dizajn bude odgovarajući ostalim elementima u stanu, poput boje zidova i podne obloge;
  • Završni radovi – podrazumevaju postavljanje lajsni, kao i silikonisanja šupljina između lajsni i zida i vrata i zida;
  • Fini radovirasveta, sanitarije, električna galanterija;
  • Kupovina i postavljanje nameštaja, kao i dekorativnih elemenata.

Pinoles ponuda vam u najvećoj meri može biti od pomoći kada su u pitanju pločasti materijali sa širokim mogućnostima upotrebe u enterijeru, od izrade nameštaja, preko izrade vrata, pregrada, delova nameštaja i kuhinjskih površina.

Naša je preporuka da s obzirom na izuzetno bogatu ponudu materijala, posetite naš salon na adresi Južni bulevar 2, gde ćete imati priliku da se na licu mesta uverite u kvalitet materijala, kao i da se detaljnije informišete i raspitate o svemu što vas zanima kod našeg stručnog osoblja.

Kompletnu ponudu materijala možete pogledati i online i ukoliko već znate šta želite kupiti, odmah možete poručiti putem sajta.

Pored pločastih materijala, laminata i parketa, posebno mesto u našem asortimanu zauzimaju i okovi za nameštaj.

Ne zaboravite da pored odabira nameštaja i dekorisanja mislite i na funkcionalnost prostora. U tome će vam pomoći šarke za nameštaj iz naše ponude sa kojima je svaka montaža i kasnije mobilnost vrata, prozora i pregrada, apsolutno besprekorna. Grass i Hranipex su brendovi u koje možete imati veliko poverenje, s obzirom na dugotrajnost na tržištu i visok kvalitet i pouzdanost proizvoda.

Prostrana dnevna soba s modernim namještajem i velikim prozorima koji propuštaju svetlost.

Ideje za renoviranje stana – kako renovirati stan?

Kada je završena adaptacija kuće, odnosno stana, vreme je za lepši deo posla. Uključite kreativnu stranu i dajte mašti na volju, ali tako da sve ima svoj cilj i smisao, usklađenost i harmoniju boja, stilova i dizajna.

Neophodno je da na samom početku imate kakvu takvu ideju u kom pravcu bi voleli da teče renoviranje i finalno preuređenje stana. Boje, dizajn, stil, atmosfera koja se želi postići, što je slučaj naravno i kada je u pitanju renoviranje kuće, još komplikovaniji proces.

Pođite od toga da je svaka soba prostor, odnosno zona za sebe, tako da zaslužuje poseban karakter, sa tim da na kraju sve zajedno čine ujednačenu celinu bez ekstremnih odudaranja. Verujemo da će vam u ovome pomoći veliki broj stilova za uređenje enterijera.

Želimo da napomenemo kako smo i sami kreirali rešenja za vaše domaćinstvo u nekim od poznatih stilova. Pogledajte ideje za Urban, Nature i Classic stilove iz Pinoles asortimana.

Odabirom jednog od stilova se postiže konzistentnost pri odabiru boja, stila i dizajna, tako da finalni izgled šalje jedinstvenu poruku. Važno je da stil za koji se odlučite bude i odraz vašeg karaktera, da se u atmosferi koju sami kreirate, osećate kao svoj na svome.

Ma koliko god da ste ljubitelj dekorativnih sitnica i uživate u “kreativnom haosu”, ne zaboravite na dobra stara Feng Shui pravila o protoku energije i tome da svaka stvar unutar domaćinstva ima svoje mesto i namenu. Primenjujući preporuke drevne istočnjačke filozofije, osećaćate se mnogo lepše i energičnije.

U skladu sa tim, trudite se da svaka prostorija ima određeni dašak prirode, što više sunčeve svetlosti i biljke u saksiji.

Detaljnije se posvetite i instalacijama rasvete, te se potrudite da pored centralnog osvetljenja, svaka prostorija ima i određeni kutak sa parcijalnim osvetljenjem.

Kada je u pitanju renoviranje stana ideje i preporuke koje smo dali u nastavku pomoći će vam pri uređenju svih prostorija.

Dnevna soba kao centar svih zbivanja

Renoviranje stana – saveti i ideje za renoviranje stana bez stresa

Predlažemo što veću garnituru za smeštanje svih članova porodice i gostiju, kako bi ovo bilo sjajno mesto za razgovor, druženje i zabavu. Odaberite ugaone modele za uštedu prostora, i usmerite ih ka TV setu za kućne projekcije filmova. Unesite biljke i podne lampe, za prostor koji odiše savremenošću. Nudimo inspiraciju za uređenje dnevne sobe, koja vam može biti od pomoći za gotova rešenja.

Pisali smo i blog za uređenje dnevne sobe, gde se dodatno možete informisati i pronaći sjajne ideje.

Kuhinja kao inspirativan i funkcionalan prostor

Moderana kuhinja sa ružičastim zidovima, drvenim kuhinjskim elementima i mermerom na radnoj površini

Savremene i moderne kuhinje su danas imperativ kada je u pitanju renoviranje stana. Kao što je nekada bilo ognjište sa vatrom, tako i danas možemo posmatrati kuhinju kao centralno mesto za pripreme hrane u naravno mnogo savremenijem duhu.

Ovo je takođe mesto okupljanja, zajedničkih obroka, ali i prostor u kome sve mora imati svoje mesto. Žičani elementi će vam pomoći u tome da sve smestite na svoje mesto i omogućite bolju funkcionlanost prostora.

Spavaća soba kao oaza mira i udobnosti

Kako je spavaća soba rezervisana za odmor i beg realnosti, potrebno je da odiše umirujućom atmosferom. Savetuju se blagi i nežni tonovi boja zidova, kao što su svetlo plava ili zelena. Ne zatrpavajte je zavesama, već maksimalno otvorite prostor, ali obavezno mislite o mogućnostima za manipulacijom ulaska dnevnog svetla uz kvalitetne roletne.

Ključno je da krevet bude udoban i dovoljno prostran, za oboje supružnika. Neka uzglavlje kreveta bude naslonjeno ka zidu naspram vrata, a sa obe strane kreveta postavite noćne stočiće sa lampom.

Idealno je ukoliko pri renoviranju stana možete odvojiti prostor za ormar sa kliznim vratima, koji će biti kao mini soba sa svim potrebnim policama i čivilucima za skladištenje garderobe. Pružili smo i dodatnu inspiraciju za spavaće sobe.

Moderno kupatilo

U blogu za uređenje kupatila smo dali detaljnije instrukcije kada su u pitanju ideje kako ga možete srediti tako da bude moderno i praktično. Ovde još jednom želimo da vas podsetimo koliko je važna briga i nega o sebi, te da je uređeno kupatilo centar za pronalaženje mira za dušu i telo. Adaptacija kupatila ima za cilj da svaki deo ima svoju namenu i svrhu, kako u praktičnom, tako i u estetskom smislu.

Prijava radova za renoviranje stana

Uobičajeno renoviranje stanova podrazumeva promenu stolarije (prozora, vrata), vodoinstalacije, elektroinstalacije, zamenu pločica, krečenje i drugo. Za sve ove radove koji ne uključuju pregrađivanje prostorija i rušenje zidova, neće vam biti potrebna građevinska dozvola, već samo prijavljanje radova u lokalnoj samoupravi.

Ukoliko se odlučite za rušenje zidova, neophodna je građevinska dozvola.

Nakon toga obavestite i stanare na oglasnoj tabli da će se u vašem stanu obavljati radovi i poštujte kućni red, koji važi od 16 do 18h i od 22h do 7h radnim danima, kao i vikendom od 14h do 18h i tokom noću subotom do 8h i nedeljom do 10h.

Renoviranje stana i priprema

Sada kada ste uredno obavestili nadležne, uporedo sa tim i pre toga, potrebno je da teku koraci pripreme. Prvi korak pripreme jeste vizualizacija dizajna i uređenja enterijera, odnosno priprema za realizaciju.

U slučaju kada radite detaljno i kompletno renoviranje stana, unajmite arhitektu i dizajnera enterijera koji će vaše ideje sprovesti u delo kroz projektni plan, dati svoj sud i probati da ideje uskladi sa mogućnostima radi najboljeg mogućeg rešenja.

Jednom kada dobijete gotov projektni plan, znaćete kojim redom će teći radovi i imaćete vremenski okvir za njihovo izvođenje.

Sada je vreme za unajmljivanje majstora za obavljanje radova i kupovinu građevinskog i materijala za nameštaj, zidove, podove i sve ostalo.

Sigurno je da ćete želeti da uštedite koji dinar tamo gde to budete mogli. Uštedu novca je moguće ostvariti kupovinom praktičnih i funkcionalnih materijala, lepih na oko, sa ujedno visokim mogućnostima završne obrade.

Preporuka u ovom pogledu jeste oplemenjena iverica iz našeg asortimana, sa izuzetno širokim mogućnostima upotrebe i adaptacije u različite elemente nameštaja u svim prostorijama. Nešto je skuplja od standarde iverice, sa tim da pruža i mnogo više mogućnosti po pitanju uređenja enterijera. Posebno su svojim dizajnom interesantne oplemenjene iverice brenda Kronospan.

Prilikom kupovine materijala i planiranja završnog izgleda i dizajna, ne zaboravite kako je oblaganje podnih površina često jedan od najvećih izdataka. Kada se odlučite za laminate iz naše ponude, shvatićete koliko povoljnije je moguće odabrati pod i ujedno postići savršen efekat. Uz sve to, laminati se jednostavno održavaju čistim. Istražite boje, dimenzije i brendove u ponudi, pa poručite online. Adaptacija stanova nije jednostavan posao, pa ga je potrebno otpočeti na vreme i sa pripremljenim planom.

Da li je potreban arhitekta za renoviranje stana?

Kada na red dođe tema za renoviranje stana iskustva su drugačija i mišljenja podeljena. Pojedinci vole da sve prepuste stručnjacima, dok sa druge strane uvek imate i tipove koji vole da učestvuju u svakom koraku renoviranja.

Pravi odgovor na pitanje da li su vam arhitekta i dizajner potrebni ne postoje. Sve zavisi od toga koliko želite da uložite i da li ste sami spremni da se posvetite renoviranju kao pravi profesionalac. Mi smo se potrudili da vam damo najbolje savete i ideje za renoviranje stana, kao neku vrstu smernica koje možete pratiti.

Objavljeno: april 2024.