Feng Shui pravila za uređenje doma

Sadržaj

Feng Shui pravila proističu iz drevnog kineskog učenja i koriste se u mnogim segmentima života, radi privlačenja sreće i pozitivne energije.

Bilo da želite bolji odnos sa partnerom, više novca na svom bankovnom računu ili tehnike za uređenje domaćinstva za bolji protok energije, Feng Shui logika vam u tome može pomoći.

A kako smo mi iz Pinolesa, vašeg omiljenog distributera materijala za nameštaj, usmereni ka pružanju korisnih saveta za uređenje životnog prostora, u nastavku teksta ćemo pretežno obrađivati pravila Feng Shui učenja koja se tiču domaćinstva.

Nakon čitanja preporuka, obavezno pogledajte i našu ponudu pločastih materijala, okova za nameštaj i drugih artikala, uz koje će uređenje i dekoracija stana ili kuće proći besprekorno.

Šta je Feng Shui?

Feng Shui je drevna kineska nauka stara preko 5.000 godina i bavi se usklađivanjem života sa snagama univerzuma. U doslovnom prevodu Feng Shui znači “vetar” i “voda”, asocirajući na osnovne postulate života.

Uz pomoć Feng Šuija stvaraju se balans i harmonija između kosmičke energije i ljudi. Uz Fenf Shui pravila ćete pronaći bolju lokaciju za stan i poslovni prostor, urediti unutrašnjost domaćinstva, popraviti zdravlje, privući novac, imati bolje međuljudske odnose i stvoriti više nego potreban energetski balans.

Moderan trpezarijski prostor sa okruglim mermernim stolom, drvenim stolicama, dekorativnom visećom lampom iznad stola i teksturiranom crvenom tapetom."

Stvaranje harmonije unutar domaćinstva zapravo nije težak zadatak i odnosi se na upotrebu prirodnih elemenata poput vode, vatre, metala, drveta i zemlje, elemenata zaduženih za balans.

Kada primenite pravila i savete koje smo pripremili u nastavku, kao i kada se u vašem domaćinstvu nađe odgovarajući broj prirodnih elemenata, napravili ste odličnu bazu za savršenu energiju. Zbog ovoga ćete obožavati da provodite vreme kod kuće, ali će vas i prijatelji rado posećivati.

I ono što je najbolje od svega, imamo preporuku za materijal za oblaganje površina izrađen od prirodnih elemenata, koji se savršeno uklapa uz Feng Šui savete.

U pitanju je Organoid, materijal pretežno u upotrebi za oblaganje zidnih površina, uz koga se unosi dašak prirode, idealno i u skladu sa Feng Shui preporukama.

Spoj estetike i funkcionalnosti, dok ujedno pruža jedinstvenost i sofisticiranu teksturu. Organoid je sačinjen od pravog alpskog sena, lišća, šarenog cveća, mahovine, vune kafe ili kombinacije ovih elemenata, spojene različitim vezivnim elementima.

Prednji deo fioke od kompozitnog materijala s drvenim strugotinama i cvetnim laticama, u svetlom drvenom okviru.

Primera radi, lavanda stvara opuštajuću atmosferu, mahovina utiče na svežinu vazduha u prostoru, dok je Organoid od kafe savršen za stimulans svih naših čula.

Feng Shui pravila

Iako iza ovog učenja stoji cela nauka i logika, za vaše i naše potrebe oslonićemo se na osnovne Feng Shui savete koja se jednostavno i lako primenjuju, bez obzira na to da li živite u garsonjeri, trosobnom stanu ili kući.

Feng Šui pravila biće vam od koristi kada budete želeli bolju energiju i harmoniju, a evo i kako..

Feng Shui čišćenje prostora

Prvi i osnovni korak jeste oslobađanje prostora za bolji protok energije. Uklonite sve ono što je višak i nema nikakvu ulogu, te na taj način eleminišite staru i negativnu energiju, posebno povezanu sa predmetima i komadima nameštaja koji vam već neko vreme fizički ili na neku drugi način smetaju.

Ćišćenje kuće po Feng Shuiu podrazumeva i uklanjanje uvelog cveća i starog papira. Budite uredni i neka sve ima svoje mesto.

Provetravanje prema Feng Shui pravilima

Verovatno i sami dobro znate da zagušljiv i ustajao vazduh nikako nije dobar po zdravlje. Rešenje je naravno provetravanje i puštanje svežeg vazduha i sunčevih zraka da dopru do unutrašnjosti domaćinstva. Posebno se preporučuje da češće provetravate ukoliko živite u sredini sa puno prirode. Što je bolji protok vazduha i sunčevih zraka, efikasnija će biti i manifestacija energije na sve prisutne.

Moderan dnevni boravak sa velikom udobnom belom sofom, dva viseća lustera sa toplim osvetljenjem, okruglim crnim stolom za kafu i saksijama sa biljkama postavljenim po sobi.

Uz učestalo otvorene prozore sa raširenim zavesama, ne morate brinuti za svoje raspoloženje.

Feng Shui ogledalo u hodniku

Ogledalo naspram ulaznih vrata nikako nije dobra ideja, jer se energija reflektuje i odmah izlazi napolje van domaćinstva. Takođe, izbegavajte postavljanje dva ogledala jednog nasuprot drugog, kako se energije međusobno ne bi zarobile. Uokvirite ogledala i odaberite ona dovoljno visoka sa barem 30cm visine iznad vaše glave, kako bi se i vaša aura ogledala.

Kako je ovo čest dekorativni i praktični element unutar svakog domaćinstva, verujemo da ga skoro svi imate. Zato poslušajte naše savete kako i gde postaviti ogledalo po Feng Shui principima i omogućite savršen balans.

Biljke Feng Shui

Biljke po Feng Shui učenju jesu jedan od ključnih elemenata za provođenje pozitivne energije. Savetuje se da se uvek biraju biljke sa okruglim i zaobljenim lišćem, jer su one sa izraženim vrhovima na lišću sakupljač energije i mogu biti štetne po zdravlje. Kada su u pitanju pravila za Feng Shui bambus zauzima posebno mesto kao lepa i dekorativna biljka, dok su palma i orhideja Feng Shui biljke sa takođe izraženim pozitivnim efektima u skladu sa ovim učenjem.

Feng Shui boje

Obavezno povedite računa oko odabira boja za uređenje enterijera. Jin boje, kao što su plava, crna, ljubičasta i bela daju osećaj smirenosti i savršene su za prostorije namenjene odmoru i relaksaciji. Sa druge strane, Jan boje su bolje za prostorije gde učite ili radite, a koncentracija vam je neophodna. U ovom pogledu su najbolje žuta i narandžasta, kao odličan podstrek za više entuzijazma u radu.

Feng Shui uređenje stana

Feng Shui pravila za uređenje stana definisana su u skladu sa kineskom filozofijom Tao, što u prevodu znači “put prirode”. Gorepomenutih 5 elemenata prirode (zemlja, metal, vatra, voda i drvo) zajednički čine kompletan sistem, a kako bi on bio skladan i harmoničan, koriste se Shui Feng pravila zarad balansiranja ovih elemenata.

Kada se radi o prirodnim elementima unutar domaćinstva, u našem asortimanu pločastih materijala možete pronaći furnirane ploče dobijene preradom kvalitetnog drveta.

Stilizovan nameštaj sa jedinstvenim panelom i prirodnim elementima.

Ovo je savršena zamena za puno drvo i donosi dašak svežine unutar zatvorenog prostora. Kada se tome pridoda da je u pitanju obnovljiv, razgradiv i ekološki pogodan materijal, nema sumnje da je pogodan izbor za uređenje stana ili kuće sa prirodnim elementima.

Dodavanjem preporučenih boja, oblika, elemenata i uređivanjem rasporeda svih stvari na odgovarajući način, postižete harmoniju.

Ukoliko se Feng Šui saveti primene kako treba za svaku prostoriju, omogućava se takozvanoj Či pozitivnoj energiji da kruži i donosi zadovoljstvo i okrepljenost prisutnima.

Važno je prepoznati “dominantnu poziciju komande” u svakoj prostoriji. Ona se nalazi na najudaljenijoj dijagonalnoj tački od vrata. Ovde bi trebalo da provedete najviše vremena tokom boravka u prostoriji. Prema tome, ukoliko je u pitanju spavaća soba, na poziciji komande postavite krevet, a ukoliko je to recimo radna soba ili kancelarija, ovo je idealno mesto za radni sto.

Feng Shui pravila za spavaću sobu – uređenje spavaće sobe po Feng Shui-u

Ukoliko želite da primenite pravila za Feng Shui krevet u spavaćoj sobi postavite tako da bude u komandnom položaju nasuprot vratima, ali ne u direktnoj lini sa njima, već malo dijagonalno.

Potrudite se da ispod kreveta ne držite ništa što bi sentimentalno ili na neki drugi način moglo da pruži asocijacije koje nisu u vezi sa spavanjem i odmorom. Primera radi i prema ovoj logici, obuća nas asocira na kretanje, pa izbegavajte da je skladištite ispod kreveta, kao i bilo koje druge “blokatore” kvalitetnog sna. Idealno bi zapravo bilo da se ispod kreveta ne nalazi ništa, radi što boljeg protoka energije, ali ukoliko iz praktičnih razloga morate nešto odložiti na ovom mestu, savetuje se da to budu prekrivači, jastuci, jastučnice i slično.

Ukoliko vam nedostaje prostora za odlaganje stvari u domaćinstvu ili taj prostor nije adekvatno iskorišćen, preporučujemo da pogledate našu ponudu klizača za fioke, sa bogatom ponudom teleskopskih, standarndih i podgradnih klizača.

Klizači, ali i mnogi drugi artikli spadaju u ponudu renomiranih brendova Grass i Hranipex i toplo ih preporučujemo!

Neka gornja strana kreveta bude pripijena uza zid. Na bočnim stranama ipak ostavite mesta za prolaz, kao i noćne ormariće. Za opuštenu i toplu atmosferu, iznad bočnih strana kreveta dodajte toplo osvetljenje.

Pozitivno na kruženje energije unutar spavaće sobe utiču zelene biljke, ali sa njima nema potrebe preterivati, dok sve ono što vas asocira na posao ili neke druge aktivnosti, kao i elektronske uređaje, slobodno izbacite, kako savetuje Feng Šui.

Što se tiče bojenja zidova unutar spavaće sobe, znajte da crvena unosi strast, plava i zelena su sjajne za podmlađivanje i odmor, dok nijanse ružičaste utiču na privlačenje ljubavi.

Feng Shui kupatilo – uredjenje kupatila po feng shui

Kako je pozitivna energija prema tradiciji Či predstavljena vodom i vetrom (strujanjem vazduha), kupatilo, gde teče i odlazi mnogo vode kroz kanalizaciju, zapravo predstavlja “odvodnika” energije. Potrudite se da ublažite ovu pojavu ubacivanjem zemljanih elemenata, kao što su mermer, staklo i kamen.

Često se postavlja i pitanje: Šta se stavlja na vrata kupatila po Feng Shui pravilima?

Kako kroz kupatilo odlazi mnogo Či energije, idealno bi bilo na ulazna vrata postaviti ogledalo, ali tako da bude okrenuto ka ostatku doma, čime se odbija odvođenje energije kroz kupatilo. Ogledalo se Feng Šui pravilima smatra vodenim elementom i utiče na prikupljanje i zadržavanje energije.

Šminkerski sto sa drvenim površinom, ogledalom i kozmetičkim proizvodima,

Poželjno je da u kupatilu bude što više sunčeve svetlosti i svežeg vazduha, pa su u ovom slučaju idealna kupatila sa prozorom, ali kada ga nemate, redovno provetravajte i postavite dodatna osvetljenja pored glavnog. Sveće i eterična ulja su uvek dobrodošli, posebno kada želite da se opustite i uživate u kupki.

Proverite i naše ideje za uređenje modernog kupatila za dodatnu inspiraciju i uređenje u skladu sa Feng Šui principima, jer je moderno često ide “rame uz rame” sa minimalizmom, odakle se takođe mogu izvući pouke za protok Či energije.

Uredjenje dnevne sobe po Feng Shui principima

Za uređenje dnevne sobe po Feng Šui pravilima, potrebno je fokusirati se na harmoniju i balans. Prema tome, ne dozvolite da se u dnevnoj sobi u kojoj provodite najveći deo dana, nađe bilo koji komad nameštaja, dekorativna figurica ili slika koja je na neki način “višak”, nema funkciju ili smeta.

Rasteretite prostor i uklonite sve nepotrebne stvari u druge prostorije ili još bolje van domaćinstva. Kada je u pitanju nameštaj za dnevni boravak, važno je da sve ima svoju ulogu, s obzirom da se Feng Šui oslanja na moć namere.

Feng Shui pravila za uređenje doma

Minimalizam u dizajnu zajedno sa funkcionalnošću će i ovde odneti pobedu, tako da se potrudite da bude što manje elemenata i to sa adekvatnim rasporedom. Idealno rešenje jesu komadi nameštaja sa dvostrukom funkcijom.

Uređenje kuhinje po Feng Shui pravilima

Kuhinja kao važna prostorija u domaćinstvu, element je ispunjen vatrom. Preporuka je da se ne koriste ovalni oblici, već dizajn enterijera sa pravim uglovima. Elemente vatre (šporet) i vode (sudopera), držite odvojeno jedan od drugog i nikako prekoputa.

Kuhinja bi uvek trebalo da bude na spratu na kome su trpezarija i dnevni boravak. Takođe, kuhinja ne bi trebalo da bude okrenuta ka kupatilu, niti da se nađe ispod toaleta na spratu.

Iako su boje poput narandžaste i crvene povezane sa hranom, potrudite se da ih unutar kuhinje ne bude previše, s obzirom da su stimulativnije, pa će možda nagon za hranom učiniti jačim. U tom slučaju je idealna kombinacija sa plavom bojom koja donekle suzbija apetit.

Pravila Feng Šuija ima zaista puno, a mi smo se potrudili da obradimo što više onih koji su u vezi sa uređenjem domaćinstva. Potrudite se da vašem domu Feng Šui preporuke i materijali iz naše ponude pomognu da formirate skladnu celinu za život.

Nadamo se da ste uživali u još jednom od naših blogova i pozivamo vas da nas posetite na dobro poznatoj adresi u Južnom bulevaru broj 2, lokaciji našeg modernog salona. Ovde se možete uveriti u kvalitet svih izloženih artikala iz ponude i postaviti pitanje stručnom osoblju zarad više informacija.

Za mnoge od proizvoda smo obezbedili i kupovinu online, koju možete obaviti u svega nekoliko klikova putem našeg sajta. Istražite i usluge za preradu pločastih materijala koje nudimo zarad veće funkcionalnosti.

Objavljeno: april 2024.