Primena OSB ploča u enterijeru

Efektan izgled po pristupačnoj ceni

Iako je osnovna namena OSB ploča za krovne i zidne konstrukcije, danas se zahvaljujući svojim karakteristikama i pristupačnoj ceni sve više upotrebljava za izradu nameštaja i kao dekorativni element u opremanju enterijera.

“Nedovršeni” izgled OSB ploča uklapa se u najnovije trendove savremenog dizajna enterijera. Primenom OSB ploča u enterijeru možemo dobiti potpuno autentičan izgled koji se savršeno uklapa u bilo koji stil ambijenta.

Izražena i potpuno autentična OSB ploča čini svaki enterijer jedinstvenim, a boravak u njemu prijatnijim. Zbog prihvatljive cene i nesvakidašnjeg izgleda,  OSB ploče su vrlo često sastavni deo enterijera restorana i kafića, poslovnih prostora. Pored toga pružaju ogromnu paletu primena bilo kog komada nameštaja poput stolova, biblioteka, garderobera, pregradnih vrata...

Prirodan izgled OSB ploča je svakako upečatljiv, ali bojenjem ovih ploča se dobija nivo više, i proširuje se mogućnost primena ovog materijala. U osnovi je OSB ploča  noseći pločasti materijal na bazi drveta sa rasporedom iverja u vidu definisanih slojeva. OSB ploče (odnosno Oriented Strand Boards) su ploče kod kojih je tanko i široko iverje orjentisano u određenom smeru, i to u spoljašnjem sloju je položeno poprečno, dok je u unutrašnjem sloju položeno uzdužno u smeru proizvodnje. Ovako spajano iverje u tri sloja osigurava odličnu stabilnost pločama, kao i dobru nosivost i visok stepen čvrstoće.

Glavna primena OSB ploča je u izgradnji montažnih kuća, krovnih konstrukcija (odlična podloga za tegolu), pregradnih zidova, izradu paleta, kao i kontejnera za brodski i železnički transport, kao i podloga za postavljanje laminatnih podova.

OSB ploče su svakako jedan od materijala koji arhitekte sve više upotrebljavaju u enterijeru da izraze svoje ideje.