Svetski trendovi u dizajnu dekora

Nova kolekcija Egger dekora

Nakon višestrukih istraživanja širom sveta, kompanija Egger je implementirala je 9 novih trendova prilagođenih za lokalne potrebe. Pinoles je generalni distributer Egger kompanije i na svom lageru drži sve najatraktivnije i najtraženije dekore kako iz nove tako i iz starih kolekcija.

Klasični dekori unapređeni novim i modernim teksturama i strukturama nalaze široku primenu u proizvodnji nameštaja po meri, ali i serijskog nameštaja poznatih evropskih trendsetera.

Poznati klasici iz porodica hrasta, trešnje ili javora i dalje su popularni prirodnim i istovremeno modernim, bezvremenskim izgledom. Zbog toga se biraju za dugoročne projekte.

Retro dekori se ponovo otkrivaju kao novi trend i ističu se integracijom modernih reporodukcija i prirodnih tekstura mermera, tekstila ili oraha.

Prirodni dekori već dugi niz godina zauzimaju značajno mesto u dizajnu enterijera a prognoze dizajnera su da će se još dugo zadržati na tom mestu.

Savršenost se često može postići pomoću najnovije tehnologije, ali to nije uvek poželjno u dizajnu. Nepravilini ili nesavršeni dekori koji na sebi imaju oštećenja poput ogrebotina, pukotina ili ručno urezanih reljefa namenski se koriste da bi se postigao prirodan izgled. Površinski osećaj je posebno važan, jer je dodir jedini osećaj koji se ne može veštački oponašati. Ovi dekori izuzetno su korišćeni u industrijskom stilu u kombinaciji sa mirnim i ravnim dizajnom.

Urbani dekori nastali su kao megatrend, zbog urbanizacije životnog stila koji ima direktan uticaj na dizajn. Mali i otvoreni prostori zahtevaju ne samo inteligentan, već i lagan dizajn. Uticaj skandinavskog dizajna, sa svojim lakim materijalima, postao je sve značajniji. Zanimljive kombinacije materijala, poput betona i metala, i lagani, neutralni sivi tonovi stvaraju vezu sa urbanim šarmom koji ispunjava trendovski svet.

Crni dekori, u svim varijantama, pronalaze svoj put u dizajn pomoću dodataka kao što su ručke i metalni okviri. Pod motom „Crno se vratilo“, crna boja se sve češće pojavljuje na površini i postaje elegantan kontrast u ultra modernom dizajnu.

Jednobojni dekori su i minimalistički i skladni i dobro se uklapaju u naš pametni i moderni svet. Po pravilu ljudi traže harmoniju na mestima gde se povlače, ali emocije i živost ne treba da izostanu. U ovoj kategoriji dekora sve emocije potiču iz raznovrsne palete, koje sadrže boje različitog intenziteta unutar istog spektra boja.

Slika 8

Metalne reprodukcije dekora su hibridni proizvodi koji ostvaruju želju za jednostavnim rešenjem unutar trenda. Dekori su dizajnirani fuziranjem metala i kamena. Čist metalik izgled se koristi u dizajnu sa sve većim intenzitetom. On predstavlja inovaciju kao i budućnost i dodaje tehničku hladnoću dizajnu. Nova površina ST20 Metal Brushed omogućava metalnim reprodukcijama autentičan izgled i osećaj.

Mat dekori i sve mat površine stvaraju vrlo suptilne i smirene emocije. Uz pomoć njih moguće je postići određenu prirodnost uni boja. Lakirani završni sloj PerfectSense Matt stvara visoko kvalitetan i privlačan izgled.